Helft minder bouwpercelen in overstromingsgebied

09 maart 2015
Teaser: 

Door een hertekening van de kaarten zijn de risicozones voor overstroming met 15.000 hectare gekrompen. Dat is van belang voor wie bouwt en een verzekering wil.

Het aantal bouwpercelen dat in een risicozone voor overstroming ligt, is in Vlaanderen gehalveerd. Van 11.630 percelen in 2006 naar 5.463 percelen nu. 6.704 percelen liggen niet langer in een risicogebied, 537 die erbuiten lagen, vallen er nu wel in. Dat is het gevolg van een hertekening van de kaarten met de risicogebieden, die de minister van Omgeving, Joke Schauvliege (CD&V), heeft laten maken. De kaart van 2006 was aan actualisering toe.

De kaarten zijn nodig vanwege de federale wetgeving. Er is namelijk een gevolg voor de verzekerbaarheid van de woningen. Verzekeraars mogen eigenaars van woningen in risicozones weigeren. Sinds schade voor overstromingen niet meer door het rampenfonds vergoed wordt, zijn ze onderdeel van ieders privébrandverzekering. Alle percelen die nu niet langer in risicogebied liggen, zijn weer verzekerbaar. De verzekeraars mogen pas anderhalf jaar na het vastleggen van de kaart beginnen te weigeren. Dat biedt de kans om een begonnen werf af te werken. Bestaande gebouwen vallen er niet onder. De beroepsvereniging van de verzekeraars, Assuralia, kan nog niet zeggen welke impact deze evolutie heeft op de sector.

Dit alles betekent niet dat er op de betrokken percelen niet meer mag worden gebouwd. Alleen gebeurt dat best waterproof, bijvoorbeeld op palen. Schauvliege ondersteunt de architectenvereniging om dat te promoten.

Bron: De Standaard

Share: