Jonge en grote gezinnen wonen vooral in recente woningen

11 december 2015
Teaser: 

Mensen die in recente woningen wonen, vormen een jongere en homogenere bevolking dan mensen die wonen in woningen gebouwd vóór 2006. Die recente woningen worden ook bewoond door grotere huishoudens, meestal koppels met kinderen. Zo blijkt uit de Census 2011, een studie die het profiel van huishoudens die wonen in een klassieke woning gebouwd na 2006 vergelijkt met het profiel van huishoudens die in oudere woningen wonen.

70% van de woningen gebouwd na 2006 zijn eigen woningen. Dit betekent dat minstens één persoon uit het huishouden geheel of gedeeltelijk eigenaar is van de woning. Dit geldt zowel voor Vlaanderen als voor Wallonië. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is slechts één op twee huishoudens die in een recente woning wonen eigenaar.

Soort woning

Verder blijkt uit de analyse dat de soorten woningen gebouwd vóór en na 2006 grondig van elkaar. In Vlaanderen en Wallonië is meer dan drie vierde van de woningen gebouwd vóór 2006 een huis, terwijl bijna één recente woning op twee in Vlaanderen een appartement is, net als bijna vier op tien recente woningen in Wallonië. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de situatie anders: daar overheersen de appartementen zowel bij oudere als bij recentere woningen.

Bron: Algemene Directie Statistiek

Share: