Lenen bij overheid voor energievriendelijkere woning wordt wellicht goedkoper

03 juni 2016
Teaser: 

Wie zijn woning energievriendelijker wil maken, moet daarvoor goedkoper dan vandaag een lening kunnen aangaan bij de overheid. Dat zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) in de kranten van De Persgroep en bevestigt hij ook aan VRT Nieuws.

Minister Tommelein is al een tijdje bezig aan een "zonneplan" dat ertoe moet leiden dat zowel gezinnen, bedrijven als de overheid makkelijker kunnen investeren in zonnepanelen. Hoewel hij zijn plan pas binnenkort voorstelt in het Vlaams Parlement, licht hij nu alvast een tipje van de sluier op.

Lagere rente
Concreet wil de minister de energieleningen goedkoper maken. Die leningen kunnen gezinnen aangaan bij de overheid voor werkzaamheden die hun huis energiezuiniger maken, zoals bijvoorbeeld het leggen van zonnepanelen, dak- of muurisolatie. Nu staat de rente voor die lening op 2 procent, maar dat wil Tommelein voor gezinnen terugbrengen naar 1 procent. Voor sociaal zwakkeren blijft de rente wel op 0 procent.

Langere duurtijd
Daarnaast bekijkt de minister ook of de duurtijd van de lening (nu vijf jaar) en het maximaal te lenen bedrag (nu 10.000 euro) kan worden opgetrokken.

Bron: VRT nieuws

Share: