Leningen tweede woning in de lift

13 juli 2018
Teaser: 

Het aantal leningen voor een tweede woning is bij BNP Paribas Fortis vorig jaar met 6 procent gestegen. Vier op de vijf leningen zijn bedoeld voor een tweede verblijf in België. Daarvan is 70 procent bedoeld om te verhuren. In het buitenland wordt vaker gekocht om zelf te verblijven: daar wordt amper 8 procent verhuurd.

Wie leent voor een tweede woning in eigen land die niet verhuurd wordt, leent gemiddeld 200.500 euro. In Spanje ligt dat een pak lager: gemiddeld 131.000 euro per optrekje.

Het aantal mensen dat een lening aangaat om een tweede verblijf te kopen in Spanje, lag in 2017 25 procent hoger dan een jaar geleden. Ook in Italië is op één jaar tijd het aantal leningen met een kwart gestegen. Voor Frankrijk en Nederland bedraagt de toename 13 en 11 procent.

Niet zonder risico
Nochtans is lenen voor  een tweede optrekje in het buitenland niet zonder risico, en al zeker niet als de ontlener afhankelijk is van huurinkomsten om zijn lening terug te betalen. Omdat het niet evident is om een hypotheek te vestigen op een buitenlandse woning, vraagt een Belgische bank een hypotheek op een woning in België. Wanneer een ontlener de lening op zijn buitenlands vastgoed niet kan terugbetalen, riskeert hij dus ook nog eens om zijn woning in België kwijt te spelen.

"Daarom zijn we strenger voor tweede woningen", zegt Barbara Dewulf, verantwoordelijke voor de kredieten bij BNP Paribas Fortis. "Als huurinkomsten nodig zijn om de lening terug te betalen, wijzen we extra op de risico’s."

Bron: De Standaard

Lees het volledige artikel.

Share: