Limburgers plaatsen meeste zonnepanelen

07 november 2016
Teaser: 

Tijdens de eerste helft van dit jaar zijn er in Vlaanderen 10.656 installaties van zonnepanelen bijgekomen bij particulieren. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse minister van Energie, Bart Tommelein (Open VLD). Daarmee heeft Vlaanderen de kaap van de 250.000 particuliere installaties overschreden. Vooral in Limburg worden massaal zonnenpanelen geïnstalleerd.

Het is opvallend dat er grote regionale verschillen zijn. Zo zijn er in Limburg 56 installaties per duizend inwoners, terwijl dat in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant maar 33 per duizend inwoners zijn. Het gemiddelde voor Vlaanderen is 39 installaties.

Stimulerend beleid
Volgens Bram Claeys, de directeur van de Organisatie Duurzame Energie (ODE), hebben de grote regionale verschillen vooral te maken met het stimulerende beleid van de Limburgse gemeenten en provincie. “Je ziet het ook in de andere vormen van duurzame energie”, zegt hij. “Die duurzaamheid is echt een deel van de identiteit van de provincie Limburg geworden.”

Bedrijven en overheden
Minister Tommelein is tevreden over de stijging van de particuliere installaties. Al mag het voor hem gerust nog wat sneller gaan, om zo de klimaatdoelstellingen van 2020 te halen. Hij maakt zich vooral zorgen over het gebruik van zonne-energie bij bedrijven en overheden. In de eerste helft van 2016 zijn er maar 55 grote installaties bijgekomen. “Ik wil de bedrijven en overheden oproepen om hun daken te benutten”, aldus Tommelein. “Dat kan door zelf te investeren in installaties, maar dat kan evengoed door hun daken ter beschikking te stellen voor klanten, buren, werknemers,...”

Bron: Het Nieuwsblad

Lees het volledige artikel.

Share: