Maak werk van een goede plaatsbeschrijving

06 maart 2017
Teaser: 

Stephan Coenen is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren.

Iets minder dan 20% van de Vlaamse gezinnen huurt vandaag een woning op de private huurmarkt. Wanneer je huurt is het belangrijk dat je een vertrouwensband opbouwt met de verhuurder. Ik zeg altijd: een goede match begint met een goed contract. En nog belangrijker: met een goede plaatsbeschrijving.

Zo snel mogelijk

Huurders én verhuurders hebben er baat bij om zo snel mogelijk een nauwkeurige plaatsbeschrijving op te maken. De plaatbeschrijving moet ofwel bij aanvang van de huurovereenkomst (= bij intrede) worden opgemaakt, vooraleer de huurder z’n nieuwe thuis betrekt, ofwel tijdens de eerste maand van de ingebruikname. Een kras in de parketvloer, een barst in het raam: zorg niet alleen dat het op papier staat, maak er ook foto’s van. Een nietszeggende clausule à la ‘het appartement is in goede staat en beide partijen erkennen dit’ kan niet als een goede plaatsbeschrijving worden beschouwd.

Doe beroep op een professional

De plaatsbeschrijving kan opgesteld worden door de huurder en de verhuurder onderling, maar makkelijker is het om hiervoor toch beroep te doen op een vastgoedmakelaar. Die is gespecialiseerd in de opmaak van plaatsbeschrijvingen en gaat objectief te werk. De wet voorziet dat de plaatsbeschrijving op gezamenlijke kosten van de huurder en de verhuurder moet gebeuren. Doe je beroep op de expertise van een vastgoedmakelaar, weet dan dat de kost door beide partijen voor de helft zal worden gedragen. Ten slotte is het ook mogelijk dat elk van de partijen zich laat vergezellen door een expert naar keuze, die ze dan zelf betalen.

 

Share: