Marc Coucke wil wet op mede-eigendom versoepelen

10 augustus 2015
Teaser: 

Marc Coucke neemt het op tegen 'dwarsliggers' in appartementsgebouwen, die weigeren hun oude flat te verkopen waardoor hele bouwprojecten op de helling komen te staan. Het is een probleem waarmee ook Coucke vaak geconfronteerd wordt sinds hij zich voor 75 miljoen euro heeft ingekocht in bouwbedrijf Versluys. "De wet op de mede-eigendom moet gewijzigd worden", zegt hij.

Coucke kaartte het probleem eerder aan in Humo. "Als er gerestaureerd moet worden, speelt de wet op de mede-eigendom: voor de minste ingreep móét iedere eigenaar akkoord gaan." Dat betekent dat één of twee bewoners een belangrijk bouwproject kunnen tegenhouden.

Bart Versluys en Marc Coucke pleiten er daarom voor de wetgeving over mede-eigendom te versoepelen en namen een advocatenkantoor onder de arm om een oplossing uit te werken. "Het moet mogelijk worden om bij 80 procent ja-stemmen een gebouw af te breken", menen ze.

"Geen oplossing"

Dat zal het probleem echter niet oplossen, zeggen specialisten. Volgens Jan Jassogne van de Confederatie van de Immobiliënberoepen is de vergadering van mede-eigenaars enkel bevoegd voor de gemeenschappelijke delen. "Als je een meerderheid van 80 procent hebt, moet de eigenaar die niet akkoord gaat toch nog onteigend worden. Wie gaat dat doen? De algemene vergadering? De bouwpromotor?"

"De eigenaar is baas over zijn appartement en daar hebben de andere eigenaren in het gebouw niets aan te zeggen", zegt ook Luc Machon van het Belgisch Instituut van Vastgoedmakelaars. Hij heeft begrip voor het probleem van de bouwpromotoren, maar ziet niet meteen een oplossing.

Bron: De Morgen

Share: