Marktaandeel vastgoedmakelaars blijft toenemen

16 maart 2015
Teaser: 

Onlangs werden de resultaten van het Grote Woononderzoek gepubliceerd. Uit de studie blijkt dat het aandeel eigenaars voor het eerst sinds WO II is gedaald. Meer huishoudens doen dan ook beroep op de private huurmarkt. Hoewel de private huurmarkt een inhaalbeweging heeft ingezet, blijft dit nog altijd het meest problematische segment. Goed nieuws is dat het marktaandeel van de vastgoedmakelaars verder is toegenomen.

Het aandeel eigenaars is voor het eerst sinds WO II gedaald, van 74,4% in 2005 naar 70,5% vandaag. Meer huishoudens doen dan ook beroep op de private huurmarkt (van 18,5 naar 20,4%); het aandeel van de sociale huisvesting is licht gestegen tot 6,7%.

De betaalbaarheidsproblemen op de private huurmarkt zouden zijn toegenomen: in 2013 betaalt 52% meer dan 1/3de van zijn inkomen aan huur.

Naast een bevraging van 10.000 Vlamingen werden ook 5.000 woningen aan een schouwing onderworpen. 37% van deze woningen zou niet voldoen aan de minimale kwaliteitseisen; geëxtrapoleerd naar het volledige patrimonium zou het gaan om ca. 1 miljoen woningen. Hoewel de private huurmarkt een inhaalbeweging heeft ingezet, blijft dit nog altijd het meest problematische segment.

Goed nieuws is dat het marktaandeel van de vastgoedmakelaars verder is toegenomen, tot 56% in verkoop en 26% in verhuurbemiddeling.

Op 9 juni organiseert de Vastgoedacademie een studiedag over het Grote Woononderzoek. Je leert er meer over de resultaten, rechtstreeks van de onderzoekers. We bespreken de voornaamste tendensen inzake wonen anno 2015 en zoeken naar verklaringen. Meer informatie.

Share: