Minister Van Overtveldt wil vennootschapsbelasting verlagen

01 februari 2016
Teaser: 

Een verlaging van de vennootschapsbelasting van 33,99 procent naar 20 of 22 procent. Dat ingrijpende voorstel gaat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op de regeringstafel leggen. Ondernemersorganisaties Unizo en Voka zijn alvast te vinden voor het voorstel.

De minister zal een voorstel op tafel leggen voor een dubbel systeem van vennootschapsbelasting. Bedrijven zullen kunnen kiezen voor ofwel een verlaagd tarief van 20 of 22 procent zonder aftrekken, ofwel voor het huidige tarief van 33,99 procent maar met aftrekken zoals de notionele interestaftrek.

"Met een tarief van 34 procent zonder substantiële aftrekken val je niet meer in de prijzen", zegt Van Overtveldt. "Door het belastingtarief voor vennootschappen te verlagen naar 20 of 22 procent zullen we internationaal weer op de kaart staan. Van Overtveldt wil het debat bij de begrotingscontrole in maart aangaan. Volgens hem zal het voorstel niet per sé geld kosten. "Het is niet uitgesloten dat een verlaging van het tarief leidt tot een verhoging van de inkomsten. Dat hebben we gezien toen Vlaanderen de successierechten heeft verlaagd."

Unizo en Voka voorstander

Ondernemersorganisaties Unizo en Voka staan positief tegenover het voorstel van de minister. Meer nog, Unizo zegt al jaren te pleiten voor zo'n systeem waarbij bedrijven kunnen kiezen voor een verlaagd tarief van
20 of 22 procent zonder aftrekken, of van het huidige tarief van 33,39 procent met aftrekken zoals de notionele intrestaftrek.

"De huidige vennootschapsbelasting is te complex, het nominaal tarief is te hoog, de belasting bevoordeelt de multinationals en is niet aangepast aan het leefpatroon van de kmo-ondernemer", zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt in een persbericht. Volgens hem wil 60 procent van de ondernemers een vereenvoudiging.

Voor Voka, het Vlaams Netwerk van Ondernemingen, moet een hervorming van de vennootschapsbelasting de prioriteit zijn. "Een optioneel stelsel waarbij de ondernemer zelf kan kiezen is daarbij de beste keuze", stelt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. "Eenvoud en duidelijkheid wordt in dit systeem bevorderd door het aantal uitzonderingsregimes drastisch te beperken. Daarnaast vermindert het ook de discriminatie tussen concurrerende ondernemingen."

Bron: Belga

Share: