Nationale Bank dwingt banken tot extra voorzichtigheid bij woonkredieten

06 september 2019
Teaser: 

De banken moeten voorzichtiger zijn bij het toekennen van leningen voor woningen. De Nationale Bank (NBB) waarschuwt daar al langer voor, en kondigt nu ook maatregelen aan om het af te dwingen.

In een mededeling zegt de Nationale Bank dat ze 'nieuwe, expliciete verwachtingen' zal opstellen. De financiële instellingen zullen die moeten integreren, wat hen ertoe moet aanzetten om voorzichtig(er) te zijn bij het geven van hypothecaire kredieten. De Nationale Bank en de Europese Centrale Bank hebben immers vastgesteld dat de kwetsbaarheid van de Belgische vastgoedmarkt de laatste jaren opnieuw toeneemt.

Vanaf 2020
De NBB dwong de banken daarom al eerder om een extra kapitaalbuffer aan te houden. De banken vroegen eerder dit jaar zelf om nog extra maatregelen. De komende weken zal de Nationale Bank haar oor te luisteren leggen bij de banken en verzekeraars. Dat moet uitmonden in een nieuwe maatregel die de komende weken wordt afgerond en van toepassing wordt vanaf 2020.

Opletten voor vastgoedcrisis
Confederatie Bouw, de belangenorganisatie van de bouwsector, vindt het goed dat de Nationale Bank risicovolle leningen wil aanpakken, maar waarschuwt in een persbericht dat een strengere kredietverlening zeker niet tot een vastgoedcrisis mag leiden. “In dat geval is het middel erger dan de kwaal”, luidt het.

De Nationale Bank gaat de banken en verzekeraars in ons land onder druk zetten om minder soepel om te gaan met het geven van leningen voor woningen. “De Confederatie Bouw heeft er alle begrip voor dat de Nationale Bank probeert te vermijden dat er risicovolle woonleningen zouden worden toegekend”, zegt de organisatie. “Het verleden heeft al meermaals aangetoond dat zulke risicovolle leningen niet goed zijn voor de kredietverlener en ontlener, maar evenmin voor de vastgoed- en bouwsector, en breder bekeken ook niet voor de economie in het geheel.”

Maar de Nationale Bank mag ook niet te streng zijn, vindt Confederatie Bouw. “De toegang tot hypothecair krediet mag niet dermate beperkt worden zodat er een vastgoedcrisis uit voortvloeit. In dat geval is het middel erger dan de kwaal, een situatie die absoluut vermeden moet worden”, luidt het. Daarnaast benadrukt de sectorfederatie dat ondanks de verstrenging van de woonkredieten alle type kredieten (bijv. deze met een lange duur of met een hoge quotiteit) mogelijk moeten blijven als de lening gezien het profiel van de ontleners niet risicovol is.

Bron: Belga

Share: