Nederlanders op zoek naar vastgoedkoopjes in België

16 augustus 2018
Teaser: 

Na acht jaar stilte steken onze noorderburen opnieuw de grens over op zoek naar een ‘vastgoedkoopje’ in ons land. Een belangrijke oorzaak is dat de woningprijzen in Nederland de voorbije maanden flink gestegen zijn. Anderzijds maken ook de verlaagde registratierechten Vlaamse woningen extra aantrekkelijk voor Nederlanders. Dat blijkt uit een analyse van de Antwerpse vastgoedmakelaar Hillewaere Vastgoed.

Na de serieuze woningcrisis waarmee Nederland sinds 2007 kreeg af te rekenen, is de Nederlandse woningmarkt nu in korte tijd oververhit geraakt. Het aanbod aan huizen, appartementen en villa’s is er zeker in de steden vrij beperkt, maar de vraag neemt sinds korte tijd opnieuw fors toe. Het gevolg is dat de woningprijzen in Nederland inmiddels sterk zijn gestegen, vooral in grotere steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Haarlem. Opvallend is dat deze forse prijsstijgingen intussen ook de randgemeenten hebben bereikt. Zeker in Zuid-Nederland kijken vooral prijsbewuste jonge gezinnen nu met meer dan gewone interesse naar woningen net over de grens met België.

“In één jaar tijd zijn de woningprijzen in de buurt van Eindhoven en Tilburg met 8 tot 10% gestegen. Vooral in de prijsklasse van 350 tot 500.000 € is het aanbod in sterk dalende lijn, terwijl de vraag naar zulke woningen het voorbije jaar met meer dan een kwart toenam. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat juist in deze prijsklasse vele Nederlandse gezinnen momenteel op zoek zijn naar een Belgisch alternatief”, verklaart Roel Druyts, ceo van Hillewaere Vastgoed.

Verkoop verdubbeld
Sinds 1 juni zijn de registratierechten voor de eerste woning in Vlaanderen gedaald van 10 naar 7% . Ook dat heeft het Vlaamse vastgoed alleen maar extra aantrekkelijk gemaakt bij Nederlandse kandidaat-kopers. Het verschil is inmiddels bijzonder groot geworden.

“In de voorbije zes maanden is de verkoop aan Nederlanders verdubbeld. Inmiddels zijn ze al goed voor een kwart van ons cliënteel. Het gaat vooral om prijsbewuste gezinnen, meestal met kinderen. Eén van de belangrijkste voorwaarden voor hen is dat ze tijdens weekdagen vlotjes van en naar hun werk in Nederland kunnen rijden. Het verbaast dus niet dat vooral de gemeenten Neerpelt, Ravels en Hoogstraten populair zijn”, aldus Druyts.

Prijsstijging
Dat Nederlanders massaal de grens oversteken om zich in Vlaanderen te vestigen is niet nieuw. In de periode 2000-2009 trokken al honderden noorderburen naar de Kempen omwille van fiscale redenen of lagere woningprijzen. De financiële en economische crisis maakte een einde aan die migratiegolf. Na acht jaar relatieve stilte ziet het er nu dus naar uit dat een tweede golf zich op gang heeft getrokken. Hillewaere Vastgoed verwacht dat huizenjagers uit de grote Nederlandse steden de komende maanden nog vaker zullen uitwijken naar de omliggende gemeenten. Bijgevolg zullen ook daar de prijzen blijven stijgen en wordt Vlaanderen aantrekkelijk.

Ook Belgen die in het noorden van het land op zoek zijn naar een woning kunnen op termijn het effect van een tweede migratiegolf uit Nederland voelen. “Sinds de crisis van 2008-2009 abrupt een einde maakte aan de migratiestromen uit Nederland én steeds meer babyboomers hun villa’s verlaten, zijn de prijzen van villa’s in de Belgische grensstreek gedaald. Afhankelijk van het prijssegment is er sprake van dalingen tot meer dan 30%. Inmiddels is de bodem bereikt. Een nieuwe migratiestroom kan het evenwicht tussen vraag en aanbod weer herstellen, weliswaar met een prijsstijging tot gevolg. Toch verwacht ik niet dat deze stijging van die aard zal zijn dat Belgische kopers moeten afhaken”, besluit Roel Druyts.

Bron: Bouwkroniek

Lees het volledige artikel.

Share: