Negatieve elektriciteitskeuring: kan ik dan wel verkopen?

27 april 2016
Teaser: 

Stephan Coenen is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren.

“9 op 10 woningen niet in orde met elektriciteit”, kopten enkele kranten vorige week. Af en toe krijg ik wel eens de vraag of je een woning wel mag verkopen indien het resultaat van de elektriciteitskeuring negatief is. Het doet me beseffen dat er hierover nog veel onduidelijkheid bestaat.

Voor of na 1 oktober 1981

De keuring van de huishoudelijke elektrische installatie is sinds 1 juli 2008 verplicht bij de verkoop van een woning met een installatie van voor 1 oktober 1981. De verkoper moet de elektriciteitskeuring op zijn kosten laten uitvoeren door een erkend keuringsorganisme. Bij verkoop van een woning met een installatie van na 1 oktober 1981 geldt er geen specifieke keuringsplicht bij verkoop, maar wel een algemene herkeuringsplicht na verval van het attest.

Het resultaat van de keuring heeft op zich geen gevolgen voor de verkoop. Is de uitslag negatief, dan moeten de inbreuken zo snel mogelijk worden opgelost door de nodige werken uit te voeren. Zo'n installatie van voor 1 oktober 1981 moet binnen de 18 maanden na het verlijden van de akte van verkoop opnieuw worden gecontroleerd en goedgekeurd.  Zo niet riskeert men een geldboete.  De notaris is verplicht de identiteit van de koper en de datum van de akte schriftelijk mee te delen aan het erkend organisme dat de elektrische installatie heeft gekeurd.

Transparantie boven alles

Wettelijk gezien moet het elektriciteitsattest pas worden opgenomen in de authentieke akte.  Om discussies over mogelijke verborgen gebreken te vermijden, is het echter aangewezen om het keuringsverslag reeds bij de onderhandse verkoopovereenkomst voor te leggen. Transparantie boven alles, nietwaar?

 

Share: