Recordaantal vastgoedmakelaars in ons land

04 juli 2017
Teaser: 

Het jaarrapport van het BIV, het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, geeft duidelijke cijfers. Met 9.887 is een nieuwe record bereikt van het aantal erkende makelaars. Vorig jaar kwamen er ongeveer 350 vastgoedmakelaars bij, zegt het BIV. Dit jaar wordt wellicht de kaap van 10.000 overschreden.

"Het beroep is streng gereglementeerd, met een stagetraject, een vormings- en verzekeringsplicht en een na te leven deontologie. Al die zaken houden mensen niet tegen om te kiezen voor een carrière als vastgoedmakelaar", zegt BIV-woordvoerder Dorien Stevens. Jonge mensen stappen meer en meer in het beroep, net als mensen met al ruime ervaring in de bouwsector die zich omscholen tot makelaar.

Het beroep is dus streng gereglementeerd. Niet om het even wie kan een naambordje met vastgoedmakelaar aan zijn deur hangen. Een grote aankoop, wat een onroerend goed doorgaans toch is, kan immers niet aan een charlatan overgelaten worden.

Controle op wanpraktijken

De controle op wanpraktijken is dan ook groot. Zo zijn er vorig jaar toch nog 545 dossiers geopend tegen illegale –dus niet erkende makelaars- en zijn ook 46 erkende makelaars geschrapt na deontologische fouten.

Het BIV tekende nochtans vorig jaar maar 867 deontologische klachten van erkende makelaars op. Dat is een kwart minder dan in 2015. De daling is het gevolg van een collectieve verzekeringspolis. Die dekt heel wat deontologische fouten én een vergoeding voor de consument als het misloopt. En het is meteen een vangnet voor wie in het makelaarsberoep stapt.

Bron: deredactie.be

Lees het volledige artikel.

Share: