Renovatielening kost minder dan ooit

13 februari 2017
Teaser: 

De rente op ‘gewone’ woonkredieten is stilaan weer aan het stijgen, maar voor kleinere renovatieleningen is dat nog niet het geval. Bij renovatie ligt de rente nu gemiddeld op 2,9 procent.

De grootbanken voorspellen dat de rentevoeten op hypothecair krediet in de loop van dit jaar met 0,3 tot 0,5 procentpunt zullen toenemen. Op dit moment hanteert marktleider BNP Paribas Fortis bij een lening voor de aankoop van een huis een vaste rentevoet op tien jaar van gemiddeld 2,46 procent. Als de prognoses kloppen zal dat percentage tegen eind dit jaar naar maximaal 2,9 à 3 procent klimmen.

Dat is historisch bekeken nog altijd relatief laag, maar wel al een pak hoger dan het gemiddelde van 2,16 procent rente van begin vorig jaar. Toen was er een ware rush op herfinancieringen en werden bestaande woonleningen massaal vernieuwd aan een lager rentetarief. Die rush is nu al voorbij, maar een herfinanciering kan nog altijd interessant zijn.

Beste deal
Volgens Kristof De Paepe, expert bij Spaargids.be staat de rente voor beperktere financieringen, specifiek voor verbouwingswerken, wel nog historisch laag. Het gemiddelde markttarief bedraagt momenteel 2,89 procent, op een looptijd van 7 jaar en bij een krediet van 20.000 euro. Een jaar geleden was dat 3,83 procent, twee jaar geleden zelfs 4,54 procent.

Het beste tarief voor een renovatielening van 20.000 euro, aflosbaar op 84 maanden (of 7 jaar), is volgens De Paepe te vinden bij VDK. Die instelling rekent 2,50 procent rente aan. Bij de grootbanken – zoals ING, KBC en Belfius – ligt het gemiddelde renovatietarief op 2,95 procent.

Energie
Voor energiebesparende investeringen doen de meeste banken een extra inspanning. BNP Paribas Fortis, ING en Belfius hanteren hiervoor 1,95 procent rente. De voorwaarden voor het bekomen van een energielening kunnen wel grondig verschillen van bank tot bank, luidt het bij Spaargids.be.

Bij het Eco-krediet Immo van ING moeten de werken bijvoorbeeld betrekking hebben op de vervanging en het onderhoud van oude verwarmingsketels, de installatie van een waterverwarmingssysteem op zonne-energie, fotovoltaïsche panelen, de installatie van een warmtepomp, geothermische energie, dubbele beglazing, dak-, vloer- en muurisolatie, thermostatische kranen, een energieaudit of een filtersysteem voor het kraantjeswater.

Bron: De Standaard

Share: