Solidariteitsbijdrage moet voor meer rechtvaardigheid sociale huur zorgen

03 maart 2016
Teaser: 

Een solidariteitsbijdrage voor zittende sociale huurders moet voor meer rechtvaardigheid op de sociale huurmarkt zorgen. Dat zegt Vlaams Parlementslid Björn Anseeuw (N-VA).

Binnenkort zullen nieuwe huurcontracten voor sociale woningen niet langer van onbepaalde duur zijn. Op gezette tijden zal dan ook worden nagegaan of huurders niet een flink stuk meer verdienen dan het bedrag dat ze mogen verdienen om een huurcontract voor een sociale woning te kunnen afsluiten.

Bijdrage van zittende huurders

Vlaams Parlementslid Björn Anseeuw (N-VA) bepleitte die maatregel: “De maatregel moet ervoor zorgen dat de sociale huurwoningen worden toegewezen aan diegenen die ze echt nodig hebben. Aan de bestaande sociale huurcontracten wordt niet geraakt, die blijven van onbepaalde duur. Alleen zijn er ook daar flink wat huurders die een stuk meer verdienen dan de inkomensvoorwaarde (het maximaal toegestane inkomen). Het is dan ook niet meer dan billijk om van die zittende huurders wat solidariteit te vragen opdat ook zij kunnen bijdragen aan het ondersteunen van de ontwikkeling van nieuwe sociale huurwoningen en het renoveren van het bestaande patrimonium.”

Solidariteitsbijdrage bestaat al in Brussel

Anseeuw wordt in zijn vraag gesteund door de Vlaamse Woonraad en stelde hierover vandaag een vraag aan Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA), bevoegd voor Wonen. Homans beloofde om de piste van een solidariteitsbijdrage te onderzoeken en verder uit te werken. Vlaanderen zou bovendien niet de eerste zijn die een solidariteitsbijdrage invoert. In het Brussels Gewest werd de solidariteitsbijdrage, net zoals de tijdelijke huurcontracten, voor sociale huurwoningen al eerder ingevoerd.

Bron: N-VA

Share: