Turteltaks gaat stevig naar omlaag

25 september 2017
Teaser: 

De Vlaamse regering koos voor een Belgisch compromis in de zoektocht naar een alternatief voor de Turteltaks.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) kan dan toch uitpakken met een belangrijk akkoord over het alternatief voor de Turteltaks. Vorige week leek het water tussen de regeringspartijen nog veel te diep, zaterdag kwam er witte rook.

Bourgeois spaart de details voor zijn traditionele Septemberverklaring vandaag in het Vlaams Parlement. Toch zijn de grote lijnen van het akkoord nu al duidelijk.

10 euro per jaar
De ongrondwettelijke Turteltaks van 100 euro per gezin wordt vervangen door een combinatie van kleinere bijdragen. Alles samen zou dat bedrag voor een gezin met gemiddeld verbruik niet hoger mogen oplopen dan 10 euro per jaar.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) krijgt daarbij maar deels zijn zin. Hij pleitte zelf al voor de verhoging van de quota voor groene stroom in ruil voor de Turteltaks. Daardoor zal de groenestroombijdrage op onze factuur licht stijgen. Energieverslindende bedrijven zullen daardoor ook meer moeten betalen dan energiezuinige bedrijven.

Politiek
Maar daarnaast moet Tommelein toch een aparte energieheffing slikken. Vooral regeringspartij N-VA drong er nog op aan, om de doelstellingen voor groene energie in de toekomst zeker te kunnen halen.

Bron: De Standaard

Lees het volledige artikel.

Share: