Vastgoed aan kust boomt, prijsstijging blijft beperkt

10 augustus 2016
Teaser: 

Met 31% meer transacties dan in de eerste helft van 2015 moet vastgoed aan zee allesbehalve aan populariteit inboeten, zo blijkt uit cijfers van de notarissen die de Tijd kon inkijken. Ondanks de grote vraag stijgen de woningprijzen aan de kust niet. Vooral het enorme aanbod van oudere woningen zorgt ervoor dat de prijzen aan de kust niet door het dak gaan.

De superlage rente en de slecht renderende spaarboekjes zorgen dat de vraag naar woningvastgoed in heel België in de lift zit. Maar aan de kust is de vraag groter dan in de rest van het land. De groei van het aantal transacties ligt er dubbel zo hoog. In Knokke, Middelkerke en Nieuwpoort is er zelfs een toename van het volume met de helft.

Toch blijven de prijsstijgingen aan de kust veeleer beperkt. Appartementen werden er gemiddeld 1 procent duurder. Op de dijk was dat 1,9 procent. Huizen werden zelfs 2,7 procent goedkoper. Ter vergelijking: een appartement in België werd 2,9 procent duurder, een huis in België 0,3 procent. Bij een verwachte inflatie van 2 procent voor 2016 wordt de waardevastheid van vastgoed aan de kust zwaar op de proef gesteld.

Groot aanbod van oudere woningen
De notarissen zien tegenover de sterk gestegen vraag een enorm aanbod, vooral van oudere woningen. "Veel, vaak oudere mensen die in de jaren zeventig of tachtig kochten, willen dat nu van de hand doen", klinkt het.

"Dat type eigenaars heeft meestal de luxe om het juiste moment te kunnen afwachten. De meesten hebben de opbrengst van hun tweede verblijf niet nodig. Ze verkopen nu omdat ze vinden dat ze een redelijke prijs krijgen", zegt vastgoedmakelaar Filip Dewaele, CEO van Groep Dewaele.

Vastgoedmakelaars verwachten niet dat de prijzen aan de kust sterk zullen stijgen. Ze vinden het onwaarschijnlijk dat de ongewoon sterke vraag jaren aanhoudt. De afgelopen twee jaar is ook opnieuw iets meer nieuwbouw ontwikkeld.

Bron: De Tijd

Share: