Vlaamse woonbonus niet langer voor de enige woning

10 november 2015
Teaser: 

De Vlaamse regering past de Vlaamse woonbonus aan. Het belastingvoordeel zal niet langer uitsluitend gelden voor mensen die een eerste eigen woning kopen. Ook wie een lening aangaat en al een woning heeft, kan vanaf 2016 aanspraak maken op de woonbonus.

Vanaf 2016 schrapt Vlaanderen de voorwaarde van de enige woning om de woonbonus toe te kennen aan een belastingplichtige die een lening afsluit voor de aankoop of de bouw van een woning. Dat blijkt volgens De Tijd uit het ontwerpdecreet van de Vlaamse begroting voor 2016, dat eind oktober in het Vlaams Parlement is ingediend.

Bizar neveneffect

Het maakt niet langer uit of een kredietnemer een of meer woningen bezit. "Maar de woning moet worden bewoond door de kredietnemer bij de betaling van de leningsuitgaven", zegt Jef Wellens, belastingconsulent bij Wolters Kluwer aan de krant.

Volgens Wellens maakt Vlaanderen op die manier een eind aan een bizar neveneffect van de Vlaamse woonfiscaliteit. Wie een tweede woning koopt, heeft recht op een belastingvermindering voor de kapitaalaflossingen en de intresten. Daardoor geniet hij een hoger belastingvoordeel dan iemand die een eerste woning koopt. Beide voordelen verdwijnen vanaf 2016.

Bron: Moneytalk

Share: