Wat is een goed EPC?

31 januari 2017
Teaser: 

Stephan Coenen is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren.

Hoe energiezuinig is de woning? Het is een van de eerste vragen die potentiële huizenkopers aan de vastgoedmakelaar stellen bij de zoektocht naar een woning. Enkele jaren geleden kraaide er geen haan naar bij de aankoop van een huis, vandaag kijken kopers naar de ligging, de prijs, maar zeker ook naar het energieprestatiecertificaat (EPC). Het EPC geeft weer hoe energiezuinig of -verslindend de woning is die je op het oog hebt. Maar hoe moet je die EPC-score nu precies interpreteren?

Verplicht vermelden

Voor het EPC geldt de volgende regel: hoe lager de score, hoe beter qua energiezuinigheid. Heel concreet: een woning met een EPC-score van 120 kWh/m² is dus energiezuiniger dan een huis met een score van 700 kWh/m².

En eens je bij de vastgoedmakelaar bent, bekijk je dat certificaat best ook eens van dichtbij. Er staat een kleurenbalk op: groen is goed, rood is slecht. Weet trouwens dat de eigenaar sinds 2012 verplicht is om de energiescore te vermelden in publiciteit voor de verkoop of verhuur van zijn pand. Wie zich niet aan de regels houdt, moet opletten. Het Vlaams Energieagentschap (VEA) voert strenge controles uit en de boetes zijn niet mals.

Vermijd grote verrassingen

Al vanaf je eerste zoektocht naar je droomwoning, kan je je als kandidaat- koper of huurder dus een idee vormen van het energieverbruik of de eventuele aanpassingswerken die nodig zullen zijn om de woning energiezuiniger te maken. Bij de aankoop van een woning telt elke cent. Om al te grote verrassingen te voorkomen, kan je maar beter zo snel mogelijk geïnformeerd zijn.

 

Share: