Wat is het beste moment om een woning te verkopen?

27 februari 2017
Teaser: 

Stephan Coenen is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren.

“Wat is het beste moment om je woning te verkopen?” Het is een vraag die vastgoedmakelaars geregeld voorgeschoteld krijgen. Ook al is een woning verkopen geen exacte wetenschap,  er bestaan wel degelijk een aantal tips die je in het achterhoofd kan houden.

Het aantal woningverkopen krijgen vaak een boost in de lente. Eerst en vooral zien de huizen en tuinen er dan vaak een pak beter uit dan tijdens een druiligere herfstbui. De blaadjes hangen terug aan de bomen, de tuinen liggen er opnieuw mooi bij. Voor de koper geeft dit automatisch een goed gevoel.  Bovendien komt de lente ook beter uit voor gezinnen met kinderen. Kopen ze in de lente een woning, dan kunnen ze verhuizen rond de grote vakantie, een ideaal moment. Kleine kanttekening wel: in de lente zal je ongetwijfeld niet de enige zijn die z’n huis te koop zet. Wil je minder concurrentie van andere verkopers, dan kan het begin van de herfst ook een optie zijn.

Huizen met een zwembad worden dan weer sneller verkocht tijdens de zomermaanden, omdat een zwembad dan zeer aantrekkelijk is.

Geen prijsverschil

Het is overigens niet bewezen dat je een hogere prijs kan krijgen indien je je huis in een bepaald seizoen verkoopt. We zitten in een markt waar de prijzen soms wat stijgen, soms wat dalen. Maar over het algemeen zijn er geen pieken in de zomer of winter. Welk seizoen het ook mag wezen, weet dat een vlotte verkoop in eerste instantie valt of staat met een realistische vraagprijs. Dat is de basis tot succes. Beroep doen op een professional voor de verkoop van je woning is daarbij een bijkomende troef.

 

 

Share: