Zes op de tien ouderen willen in eigen woning blijven wonen

14 augustus 2015
Teaser: 

Als ouderen kunnen kiezen, blijven ze in de toekomst het liefst in hun eigen woning wonen. Zes op de tien ouderen staat daar positief tegenover. Op heel ruime afstand staat de verhuis naar een serviceflat. De verhuis naar een woonzorgcentrum zien ouderen het minst zitten.

Dat blijkt uit een onderzoek bij meer dan 70.000 60-plussers dat is uitgevoerd tussen 2004 en 2014. De resultaten staan in een artikel van VUB-onderzoekster An-Sofie Smetcoren in het Vlaams-Nederlandse tijdschrift Ruimte en Maatschappij.

Zeggen dat mensen bij het ouder worden het liefst in hun vertrouwde woonomgeving blijven wonen, is een open deur intrappen. Vaak wonen mensen al lang in die woning en zijn ze gehecht aan de herinneringen, de gewoontes en structuur die rond die woning hangt.

Maar in haar artikel "Denken over later? Attitudes van ouderen ten opzichte van verschillende woonvormen in Vlaanderen" nuanceert An-Sofie Smetcoren dat beeld. Zo is "ageing in place" "niet voor iedereen de ideale strategie om goed ouder te worden". "Er is nood aan een brede waaier van woonmogelijkheden, rekening houdend met de diversiteit onder ouderen", luidt het.

Uit een bevraging bij meer dan 70.000 60-plussers blijkt wel dat ouderen nog steeds veruit de voorkeur geven aan zelfstandig thuis blijven wonen. Ruim zes op de tien ouderen staan daar positief tegenover. Al veel minder enthousiast is men over de verhuis naar een serviceflat of assistentiewoning (één op de zes positief).

Bron: De Redactie.be

 

Share: