Eerst kopen en dan verkopen? Of vica versa?

Weet dat tijd je beste bondgenoot is als je wil verkopen. Als je eerst koopt - en dus snel geld nodig hebt voor de aankoop van een nieuwe woning - dan zal dit serieus wat druk leggen op de verkoop van je oude woning. Uiteraard is er altijd de optie om een overbruggingskrediet bij de bank aan te gaan. De bank schiet je dan gedurende een beperkte periode de middelen voor, maar … dit is niet zonder risico’s. Want wat als je oude woning niet op tijd wordt verkocht? In dit geval riskeer je opgezadeld te raken met twee volwaardige hypothecaire leningen en wordt de afbetalingslast wel heel groot.

Het veiligst is dus om eerst je oude woning te verkopen en dan pas een nieuwe woning aan te kopen. Eventueel kan je in de compromis een bezettingsregeling uitwerken, waarbij je als verkoper het recht hebt om nog een tijdje in de woning te blijven. Op die manier heb je toch nog voldoende tijd om een nieuw stulpje te vinden.

Elke zaterdag beantwoorden wij een vastgoedvraag in de bijlage van Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, De Standaard en Het Nieuwsblad. Ook een vastgoedkwestie? Surf naar cibweb.be.