Kan de verkoper je bod weigeren, ook al bied je de vraagprijs?

Ja. Het afficheren van de vraagprijs is enkel een uitnodiging tot onderhandelen. De verkoper is dus ook niet verplicht om te verkopen wanneer een kandidaat-koper laat weten dat hij instemt met de vraagprijs. Dat is ook logisch, want als zich bijvoorbeeld op hetzelfde moment twee kandidaat-kopers aanbieden zal er maar één aanvaard kunnen worden.

Let op, doet de verkoper tijdens de onderhandelingen een concreet aanbod aan een kandidaat-koper, dan is dat wel bindend. Dat is bijvoorbeeld het geval als een verkoper laat weten dat een tegenbod van 360.000 euro aanvaard zal worden. Daarbij is de formulering belangrijk. Als een makelaar laat weten dat ‘de verkoper een bod van 360.000 euro vermoedelijk zal aanvaarden’, klinkt dat al helemaal anders. Laat je niet in verwarring brengen en zet duidelijke afspraken op papier.

Elke zaterdag beantwoorden wij een vastgoedvraag in de bijlage van Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, De Standaard en Het Nieuwsblad. Ook een vastgoedkwestie? Surf naar cibweb.be.