Kun je vrijblijvend bieden op een woning?

Nog te vaak wordt gedacht dat een bod vrijblijvend is. Bieden op een huis is niet vrijblijvend, noch voor de bieder, noch voor de verkoper. Als je als kandidaat-koper een concreet bod uitbrengt, is dat bindend. Ook als dit via e-mail of sms gebeurt. Laat de verkoper weten dat hij ingaat op het bod, dan is de overeenkomst een feit en is de bieder verplicht om het pand te kopen tegen de geboden prijs. Tenzij beide partijen akkoord gaan om de overeenkomst minnelijk te ontbinden, kan geen van beide partijen nog terug.

Annuleer je de verkoopovereenkomst, dan heeft de verkoper de keuze: hij kan je dagvaarden en verplichten om de verkoop toch te laten doorgaan of hij kan een ontbinding met schadevergoeding eisen. Maar de belangrijkste moraal van het verhaal: ga niet lichtzinnig om met de aankoop van een woning. Een bod is bindend. Meestal koop je slechts één keer in je leven een woning: als het zo ver is, dan laat je je best ook goed adviseren voor je zo'n belangrijke beslissing neemt.

Elke zaterdag beantwoorden wij een vastgoedvraag in de bijlage van Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, De Standaard en Het Nieuwsblad. Ook een vastgoedkwestie? Surf naar cibweb.be of mail naar communicatie@cib.be.