Waarop moet je letten als je een appartement koopt?

Als je een huis koopt, betaal je de aankoopprijs en de registratierechten en ben je de enige eigenaar. Bij een appartement ligt dat iets anders: je bent dan één van de mede-eigenaars. Een deel van het gebouw is in dat geval gemeenschappelijk en dus eigendom van iedereen. Dat lijkt evident, maar dat is het niet altijd. Als je op het punt staat om een appartement te kopen, informeer dan zeker naar alle (gemeenschappelijke) kosten. Dat kan gaan van de kosten voor het onderhoud van de inkomhal tot kosten voor het vernieuwen van het dak.

Voor alle duidelijkheid: vraag naar de kosten vóór je de compromis tekent. Bekijk zeker ook de jongste verslagen van de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME). Als je dat doet, weet je welke grote werken gepland zijn. En dat kan doorslaggevend zijn in je beslissing om te kopen, of niet te kopen.

Elke zaterdag beantwoorden wij een vastgoedvraag in de bijlage van Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, De Standaard en Het Nieuwsblad. Ook een vastgoedkwestie? Surf naar cibweb.be.