Wat als er plots een verborgen gebrek opduikt?

Soms gebeurt het dat de koper na aankoop van een woning bepaalde gebreken ontdekt die verborgen waren bij aankoop. Vraag is of je als koper hiervoor de verkoper verantwoordelijk kan stellen? Weet dat je enkel een schadevergoeding kan afdwingen indien je als koper aantoont dat je door het verborgen gebrek schade hebt opgelopen en de kwade trouw van de verkoper kan bewijzen. De verkoper moet dus weet hebben gehad van de aanwezigheid van het gebrek in kwestie. En dat is niet zo evident om te bewijzen.

Belangrijk is dat je vooral snel handelt. Als je zo’n verborgen gebrek ziet, aarzel dan niet en onderneem actie. Heb je voldoende bewijs in handen, dan kan je als koper eisen dat de verkoper de woning terugneemt en de prijs terugbetaalt. Je kan er eveneens voor kiezen om de woning te behouden, mits terugbetaling van een deel van de aankoopprijs. Maar speel dus kort op de bal.

Elke zaterdag beantwoorden wij een vastgoedvraag in de bijlage van Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, De Standaard en Het Nieuwsblad. Ook een vastgoedkwestie? Surf naar cibweb.be.