Wat houdt (ver)kopen op lijfrente in?

Bij een woningaankoop op lijfrente betaalt de koper niet de volledige som in één keer aan de verkoper. In de plaats daarvan betaalt hij maandelijks een bedrag, al dan niet geïndexeerd, aan de verkoper, en dit tot aan het overlijden van de verkoper of gedurende een overeengekomen periode. Meestal wordt bij de ondertekening van de verkoopakte al een voorschot (bouquet) betaald, de rest van de prijs wordt dan omgezet in lijfrente.

Hoeveel lijfrente de verkoper ontvangt, hangt af van een aantal elementen: de levensverwachting van de verkoper, de geschatte waarde van het pand en de marktrente. In principe ontvangt de verkoper de rente levenslang, al wordt er vandaag meer en meer een maximumtermijn vastgesteld. Als dat niet gebeurt, loopt de koper het risico dat hij, wanneer de verkoper 100 jaar zou worden, gegarandeerd te veel betaalt.

Belangrijk om weten: de lijfrenteovereenkomst wordt op maat gemaakt. Zo kan de verkoper kiezen voor de verkoop van de volle eigendom, maar kan hij evengoed levenslang blijven genieten van het vruchtgebruik van de woning. Het spreekt voor zich dat al deze zaken goed van tevoren moeten vastgelegd worden. Professionele begeleiding valt dan ook ten sterkste aan te raden.

Elke zaterdag beantwoorden wij een vastgoedvraag in de bijlage van Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, De Standaard en Het Nieuwsblad. Ook een vastgoedkwestie? Surf naar cibweb.be of mail naar communicatie@cib.be.