CIB Vlaanderen wordt CIB en daar hoort een volledig nieuw kleedje bij. Klik hier voor meer info.

CIB ondervoorzitter Peter Bonhomme op het Syndiccongres '24: "De syndicus in de kijker? Dat is een werk van elke dag"

Nieuws 27 maart 2024
Detail page

De vierde editie van het CIB Syndiccongres was opnieuw een schot in de roos. Met net geen vierhonderd deelnemers was het congres volledig volzet, wat aantoont dat een congres op maat van en met thema’s voor onze beheerders gesmaakt wordt. En smaken deden ook de onderwerpen die werden aangehaald. De renovatiegolf die op onze afkomt kwam nagenoeg in elk debat ter sprake. Gaande van de samenwerking met studiebureaus, over de verloning van onze syndici tot het politieke debat dat het congres afsloot. De invoering van BTW op ereloon zorgde voor een stevig maar respectvol debat. CIB ondervoorzitter en syndicus Peter Bonhomme blikte uitgebreid vooruit op het congres.

Peter, je mag het startschot geven voor dit 4de Syndiccongres. Wat is er volgens jou speciaal of anders aan deze dag? Thema is “Navigeren door verandering”. Is dit effectief ook zo voor syndici?

"Eerst en vooral hopen we met CIB dat het vandaag een hoogdag wordt voor ons mooi beroep. Het aantal deelnemers is de voorbije jaren alleen maar blijven stijgen. Vandaag zijn we hier samen met bijna 400 collega’s. Daarom vind ik het zo belangrijk dat dit ons congres is, een dag van, voor en door syndici. Een dag die grotendeels door syndici is vormgegeven.

Daarom hebben we zeer uitgebreid de sector bevraagd over het programma. De filosofie is: de syndici bepalen zelf waar ze het over willen hebben. Er worden geen onderwerpen uit de weg gegaan. Waar de syndici van wakker liggen, daar liggen wij van wakker. Wat binnen de sector besproken wordt, krijgt hier een podium.

BTW is daarvan een goed voorbeeld. De meningen daarover zijn verdeeld, met veel en goede argumenten pro & contra. We weten dat. Net daarom is het zo interessant om het er met elkaar over te kunnen hebben. Van gedachten wisselen onder collega’s: daar moet het syndiccongres voor staan.

Syndici staan elkaar vandaag niet naar het leven. De vraag naar professioneel beheer overstijgt het aanbod. We hoeven elkaar niet dood te beconcurreren. Dat is een ongelooflijk voordeel tegenover andere beroepsgroepen. Als syndici kunnen we echt aan hetzelfde zeel trekken om ons beroep te versterken. Maar we moeten het durven doen. Niet alleen maar samen. In een hechte community, groot én klein samen. Een community waarin wordt gesproken met elkaar, banden worden gesmeed. Daarin schuilt onze kracht. Een dag als vandaag bouwt daar verder naartoe."

We gaan vandaag ook in op de HR-problematiek binnen de sector en krijgen een politiek debat. Past dat in dezelfde filosofie?

"Toch wel. Want vergis je niet: we staan sterker als sector dan pakweg een decennium geleden. We hoeven geen schrik meer te hebben om onze diensten naar waarde te laten schatten en daar correct voor vergoed te worden. 

En tegelijkertijd zitten we met gigantische uitdagingen, denk maar aan het energie- en renovatievraagstuk waar we straks ook uitgebreid op ingaan. We kunnen daar als sector zelf zeker zaken aan doen. Solidair zijn met elkaar op vlak van erelonen en facturatie van bijkomende prestaties is bijvoorbeeld zeer belangrijk. Zelf werken aan het imago van het beroep zoals we doen met de campagnes, in samenwerking met het BIV, onze Franstalige collega’s van Federia en het FONDS323, is absoluut noodzakelijk. 

Maar het stopt daar niet. We hebben ook de uitgestoken hand van de overheid & het beleid nodig. Op vlak van HR kregen we een belangrijk signaal met de mogelijkheid van flexijobs. We kunnen daar nu mee aan de slag in de sector en ik ben zeker dat de collega’s in de zaal daar vandaag meer over willen horen."

En wat mogen we verwachten van het politiek debat? Wat zijn voor jullie de prioriteiten bij de komende verkiezingen?

"Wat er in het politiek debat gezegd zal worden, dat wachten we natuurlijk in spanning af. Laten we eerlijk zijn: we hopen allemaal dat het zo concreet mogelijk wordt. We hebben een paar ja/nee-vragen voorbereid waar de politici dus niet zomaar rond kunnen fietsen. Het belangrijkste is echter dat het politiek debat überhaupt plaatsvindt. Bij de opmaak van het CIB-memorandum voor de komende verkiezingen hebben we uitgebreid de syndici bevraagd naar hun prioriteiten. Ook hier weer vanuit de gedachte: een memorandum van, voor en door syndici… 

Eerste punt bij quasi elke syndicus was de nood aan een appartementsreflex. Het beleid houdt te weinig rekening met appartementsgebouwen in al hun complexiteit. Door dit politiek debat te organiseren dwingen we de partijen & de politici om dat net wel te doen. Want, ze moeten hier vandaag een antwoord komen geven op de vragen waar syndici mee zitten. Vragen die we hen voorleggen op basis van ons memorandum maar ook vragen die jullie vanuit de zaal kunnen stellen en upvoten."

Tot slot: het beroep in de kijker zetten, dan doe je niet alleen vandaag?

“Dat is een werk van elke dag. Bij CIB zitten medewerkers met een hart voor mede-eigendom. Op dagen als vandaag maar eigenlijk doorheen het jaar voel je dat. De betrokkenheid is er: om te vechten voor de syndici in het lobbywerk, om syndici te helpen met juridisch advies & informatie, om de noden van syndici onder de aandacht te brengen in de pers. Niemand zal zeggen dat we al staan waar we willen staan maar je voelt dat onze sector zich ernaar toe knokt. Syndici first, met de steun van CIB, dat is de manier om er te geraken. 

Nu ik hier sta, wil ik toch van de gelegenheid gebruik maken om de meer dan 60 medewerkers van CIB te bedanken voor hun dagdagelijkse inzet : uiteraard de medewerkers van VIVO, de Studiedienst, de dienst Communicatie en de IT-medewerkers van ORIS om een dergelijk evenement als vandaag mogelijk te maken, maar in het algemeen iedereen binnen CIB voor hun inzet voor de sector!

Om af te sluiten zou ik ook nog graag een oproep doen. Dit jaar zijn er opnieuw de Real Estate Awards, de oscars voor de vastgoedsector. Het is een fantastische feestavond en vraag het maar aan wie er in het verleden één gewonnen heeft: een award is echt een meerwaarde voor je kantoor. Zelf hebben we hem met ons kantoor een award gewonnen in 2007. Het is een erkenning, een klop op de schouder waar je echt fier op mag zijn, ook tegenover je klanten. En zeg eerlijk, nu we onder ‘ons’ zijn: we gaan die prijzen toch niet laten wegkapen door de bemiddelaars? Dus: stel je kandidaat als Vastgoedbelofte of Vastgoedondernemer van het jaar. Laat ons ook dat event gebruiken om nog meer aandacht naar de syndici te laten gaan!

En voor nu, hopen we iedereen kan genieten van deze mooie dag, met veel inhoud maar vooral met veel conversaties onder elkaar. Conversaties die ons hopelijk dichter tot elkaar brengen. Als dat lukt, is deze dag zeker geslaagd!"

 


Structurele partners

KorfineChecknetACEGSpottoECCAConcordiaCovastLuminusORIS
Asbest Consulting

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.