'Aantal kredietaanvragen zal vanaf 2016 toenemen door strengere isolatienormen'

22 december 2015
Teaser: 

Volgens Federale Verzekering zal het aantal kredietaanvragen door Verenigingen van Mede-Eigenaars (VME) vanaf volgend jaar sterk toenemen. Oorzaak is de strengere isolatienormen uit het Energierenovatieprogramma 2020 van het Vlaamse Gewest.

Volgens Tom De Troch, directeur bij Federale Verzekering, zullen eigenaars van een appartement de komende vier jaar aanzienlijk meer investeringen moeten doen. "De verstrengde isolatienormen vereisen energiebesparende initiatieven voor de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen", argumenteert De Troch.

Energierenovatieprogramma 2020

Hij benadrukt dat eigenaars tegen 2020 hun onroerend goed niet langer kunnen verhuren als het gebouw niet voldoet aan de isolatienormen uit het Energierenovatieprogramma 2020. Dat programma van de Vlaamse regering dicteert onder meer dat tegen 2020 alle daken moeten geïsoleerd zijn en dat enkel glas vervangen moet worden door isolerend glas. Daarnaast moeten alle Vlaamse woningeigenaars tegen dan verouderde verwarmingsketels verwijderd hebben uit hun woning. "Om al die kosten te kunnen betalen, zijn eigenaars op zoek naar een toegankelijke groepsfinanciering", gaat De Troch verder.

Een collectieve lening mede-eigendom (VME-lening) moet de eigenaars een financieel duwtje in de rug geven. Bij zo'n lening gaat de eigenaar van een appartement niet afzonderlijk een lening aan, maar de vertegenwoordigers van het hele appartementsgebouw, de zogeheten Vereniging van Mede-Eigenaars. Op die manier kan samen geleend worden zonder dat men gezamenlijk aansprakelijk is. Daarenboven is het goedkoper dan een gewone lening.

Bron: Moneytalk

Share: