Bijna drie op de vier Belgen bezitten een woning

23 november 2015
Teaser: 

72 procent van de Belgen bezaten in 2014 een woning, blijkt uit cijfers van Eurostat. Daarmee doen wij het nipt beter dan het Europese gemiddelde van 70,1 procent.

Roemenië telt in verhouding tot de bevolking de meeste woningeigenaars. Daar heeft 96,1 procent van de inwoners een appartement of een woning. Ook in Litouwen (89,9%), Kroatië (89,7%) en Hongarije (89,1%) heeft een overgrote meerderheid van de bevolking een eigen woning. Die cijfers staan in sterk contrast met Duitsland en Oostenrijk, waar bijna de helft van de bevolking een woning huurde in 2014. Respectievelijk 52,5 en 57,2 procent van de inwoners hebben er een eigen woonst. Zij worden gevolgd door Denemarken (63,3%), het Verenigd Koninkrijk (64,8%) en Frankrijk (65,1%).

De Eurostat-publicatie bevestigt ook de voorkeur van de Belg voor een eigen eengezinswoning. Zo leefde 77,6 procent van de Belgische bevolking vorig jaar in een huis, het op twee na hoogste niveau in de EU (na het Verenigd Koninkrijk en Kroatië). In Spanje, Letland, Litouwen en Griekenland ging de voorkeur dan weer uit naar appartementen. In de hele Europese Unie leefde gemiddeld 59,3 procent in een huis en 40 procent in een appartement.

Inkomen en woningskosten

Eén op de tien Belgen besteedt meer dan 40 procent van zijn inkomen aan zijn huis. De Belgische woningen zijn voorts het minst overbevolkt van de Europese Unie. Slechts bij 2 procent van de woningen was er in 2014 sprake van overbevolking. In Roemenië daarentegen leefde meer dan de helft van de gezinnen (52,3 procent) in een overbevolkt huis. Het Europees gemiddelde was vorig jaar 17,1 procent.

Bron: Moneytalk

Share: