Bourgeois: "We moeten dichter bij elkaar gaan wonen"

20 april 2016
Teaser: 

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) ziet een groot deel van de oplossing voor de opwarming van de aarde in de ruimtelijke ordening. “We moeten dichter bij elkaar gaan wonen”, zei Bourgeois dinsdag op de eerste Vlaamse klimaattop.

In de nasleep van het klimaatakkoord van Parijs heeft ook Vlaanderen zijn eerste klimaattop georganiseerd. Tegen november verwacht de regering concrete engagementen van onder meer de transportsector, de landbouw en de industrie.

Verdichting kernen
Bourgeois ziet een grote rol weggelegd voor de ruimtelijke ordening en wil een einde maken aan de verkavelingsdrang. Die zorgt immers voor te veel verkeer en de bijhorende uitstoot. 'Vlaanderen moet veranderen', zei hij. 'We moeten naar een verdichting van onze kernen gaan. De ‘verlinting’ van Vlaanderen is een erfenis uit het verleden die we niet in één-twee-drie veranderen, maar tegen 2050 moeten we dichter bij elkaar gaan wonen.'

Milieuvriendelijker maken sociale woningen
De regering kondigt voorts aan 300 miljoen euro uit te trekken voor de periode 2016-2019. 'Dat zal prioritair worden besteed aan de gebouwen, onder meer aan het milieuvriendelijker maken van sociale woningen', zei Milieuminister Joke Schauvliege.

Bron: De Standaard

Share: