Bouwen weer wat duurder door strengere energie-eisen

12 oktober 2015
Teaser: 

Wie volgend jaar een nieuwe woning bouwt, zal moeten rekening houden met nog strengere energie-eisen (zie EPB-eisentabel 2016) en dus extra kosten. Die worden op termijn integraal gerecupereerd via een lagere energiefactuur, zegt de overheid.

Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw, zegt dat wie een huis bouwt rekening moet houden met een meerkost van ongeveer 7.000 euro. Gemiddeld. Want het bedrag zal afhankelijk zijn van woning tot woning. Maar 7.000 euro is wel een realistisch bedrag’, klinkt het.

De Vlaamse overheid legt van 1 januari 2016 immers bijkomende energienormen op voor een nieuwbouw. ‘Voor vergunningsaanvragen tot eind 2009 volstond een E100-energienorm. Voor bouwaanvragen die nog dit jaar ingediend worden, is dat maximaal E60. En voor wie na 31 december een vergunning indient, wordt dat zelfs maximaal E50.’ Dat betekent onder meer nog beter isoleren en een nog zuinigere verwarmingsinstallatie.

Bouwen wordt dus nog maar eens een beetje duurder. Uit cijfers van de Immotheker blijkt dat het voor jonge mensen dan ook steeds moeilijker wordt om het huis van hun dromen te bouwen. Want bovenop de hogere investering in energiezuinigheid, worden ook bouwgronden duurder en moeten mensen ook steeds meer eigen spaargeld hebben om een bouwlening te kunnen afsluiten, zo bevestigt John Romain van de Immotheker.

Bron: Het Nieuwsblad

Share: