Dronewetgeving: vergeet de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid niet

12 augustus 2016
Teaser: 

Sinds een aantal maanden is het commercieel gebruik van drones wettelijk geregeld (KB van 10 april 2016 met betrekking tot het gebruik van op afstand bestuurde luchtvaartuigen in het Belgisch luchtruim). Let op: een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is onontbeerlijk voor het vliegen met drones.

Drie categorieën
De wetgever maakte een onderscheid tussen een aantal categoriëen. Zo werd een tussencategorie gecreëerd tussen professioneel gebruik (de zware toestellen die zeer hoog mogen vliegen) en recreatief gebruik (de vederlichte toestellen die helemaal niet hoog mogen gaan).

In totaal bestaan er nu drie categorieën:

  • professioneel gebruik klasse 1: drones tot 150 kilo die tot 90 meter hoog mogen gaan
  • professioneel gebruik klasse 2: drones tot 5 kilo die tot 45 meter hoog mogen gaan
  • recreatief gebruik: drones tot 1 kilo die tot 10 meter hoog mogen gaan

Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid
Wie wil vliegen met drones heeft een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid nodig. Deze verzekering moet voldoen aan de Europese regelgeving. Dit risico is niet gedekt door de collectieve polis die het BIV voor haar leden heeft afgesloten.

Vlieg je (voor professionele doeleinden) met drones, dan moet je door een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid gedekt zijn voor eventuele toegebrachte schade door deze luchtvaartuigen aan personen en goederen.

Voor meer info hierover kan je terecht bij onze partner Concordia (Koen Malfait - T 09 383 02 26 - cib@concordia.be).

VIVO en het Sociaal Fonds organiseren op 8 september trouwens een opleiding over het gebruik van drones in de vastgoedsector. Inschrijven kan vanaf komende donderdag 18 augustus.

Share: