Nieuw EPC vanaf 2019: Joris Breugelmans van BTV geeft tekst en uitleg

10 september 2018
Teaser: 

Het EPC gaat er vanaf 1 januari 2019 heel anders uitzien. De veranderingen komen de visualiteit ten goede. Het kengetal wordt uitgebreider met een label en de aanbevelingen worden een pak concreter. Joris Breugelmans, commercieel directeur van onze partner BTV, geeft tekst en uitleg bij de nieuwigheden.

Nieuwe informatie op EPC
“Het energieprestatiepeil van een woning zal worden weergegeven met letters, vergelijkbaar met de labels die het energieverbruik van koelkasten aanduiden. Woningen die een B toegekend krijgen, presteren op energievlak veel beter dan woningen met een F. Bij de aankoop van een woning zal de kandidaat-koper op het nieuwe EPC document kunnen aflezen hoeveel de kosten bedragen om van een F-woning bijvoorbeeld een C-woning te maken”, legt Joris Breugelmans uit.

Opleidingen voor nieuw EPC
Heb je nog een EPC van voor 1 januari 2019? Dan hoef je geen nieuw exemplaar te laten opmaken wanneer je je woning te koop of te huur aanbiedt.

De inspecteurs van BTV Control hebben de nodige opleidingen voor het EPC+ al achter de rug. BTV heeft in totaal meer dan 430 medewerkers die werken vanuit 12 vestigingen in alle provincies. Zij zijn opgeleid om alle wettelijk verplichte controles uit te voeren, zowel voor bedrijven als voor particulieren.

Joris Breugelmans: “Of ik een goede raad heb voor bedrijfsleiders? Wettelijke keuringen zijn nu eenmaal een verplichting, een noodzaak, waar je niet onderuit kan en vandaag de hoeksteen in ongevallenpreventie. Maar ik raad aan om, ook al ben je in orde, het verslag van de keuring niet zomaar in de schuif te leggen. Ga ermee aan de slag. Wettelijke keuringen hebben immers tot doel om de veiligheid te verhogen en om ongevallen te vermijden en onze opdracht is om onze klanten voor ongevallen te behoeden. Via ons klantenportaal kan je je verslagen heel makkelijk en snel oproepen en digitaal lezen, ook via je tablet of smartphone. Vanuit dezelfde tool kan je meteen ook opdrachten tot opvolging geven, aan de onderhoudsfirma waarmee je samenwerkt, of aan je eigen technische dienst.”

Joris Breugelmans raadt nog aan om controles goed voor te bereiden. “Wanneer alle materialen, alle schema’s (voor elektrische keuringen) en alle facturen (bv. als bewijsmateriaal voor een dakisolatie bij EPC) klaar liggen, gaat de controle vlot en is ze inhoudelijk beter. Daar vaart iedereen wel bij.”

(Bron: KMO Insider)

Meer weten over het nieuwe EPC? Op onze Facebookpagina vind je een handig animatiefilmpje dat je kan delen met je klanten.

 

Share: