Vangnetprocedure voor wie oude woning niet tijdig verkoopt

07 september 2015
Teaser: 

Mensen die een bescheiden woning aankopen en er niet in slagen hun oude woning binnen het jaar te verkopen, kunnen beroep doen op een vangnetprocedure. Op die manier vermijden ze een boete te moeten betalen op de te weinig betaalde verkooprechten.

Voorwaarde voor genieten van 'klein beschrijf'

Koop je in Vlaanderen een woning aan, dan betaal je daarop 10% verkooprechten. Voldoen de woning en de koper aan bepaalde voorwaarden, kan er ook soms genoten worden van een 'klein beschrijf' van 5%. Wil je van een klein beschrijf genieten, dan mag je bijvoorbeeld geen andere woning bezitten op het moment van aankoop, tenzij je die geërfd hebt van je ouders of grootouders.

Wie z'n gezinswoning inruilt voor een nieuwe woning en van het klein beschrijf wil genieten, zal een uitzondering op het tarief van 10% aanvragen.  Vervolgens zal je de oude woning binnen het jaar moeten verkopen en bewijzen dat die verkoop het gevolg is van de aankoop van een nieuwe woning. Slaag je er niet in de oude woning tijdig te verkopen, dan zal je alsnog 5% aanvullende verkooprechten moeten betalen.

Belastingverhoging sinds 14 augustus

Sinds 14 augustus geldt er in dat laatste geval een belastingverhoging van 20% op de 5% aanvullende verkooprechten. De bottom line: koop je een bescheiden woning en staat je oude woning langer dan een jaar te koop, dan betaal je niet 5% klein beschrijf, maar wel 11% belastingen (5% bij aankoop en nog eens 5% verhoogd met 20% boete na één jaar).

'Vangnetprocedure'

De Vlaamse Belastingadministratie (Vlabel) liet wel weten dat er ook een vangnetprocedure bestaat voor mensen die er niet in slagen hun oude woning tijdig te verkopen. Zo kan je op het moment van aankoop het normale tarief van 10% betalen. Slaag je erin je oude woning binnen het jaar te verkopen, dan kan je de 5% te veel betaalde rechten terugvragen. Daarvoor heb je vijf jaar de tijd, te rekenen vanaf het jaar van de verkoop.  Die optie geldt voor aankopen sinds begin dit jaar.

Bron: Vlaamse Belastingadministratie

 

 

 

Share: