Vlaams huurdecreet maakt opzeggen studentenkoten dan toch niet kosteloos

12 januari 2018
Teaser: 

Het nieuwe huurdecreet bevat niet langer de bepaling dat de huurder van een studentenkamer tot twee maanden voor de start het contract kosteloos kan opzeggen. Dat schrijft Trends op zijn website. Het kabinet van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans bevestigt het nieuws.

De Vlaamse regering werkt aan een nieuw huurdecreet. Volgens een oorspronkelijke bepaling zou het voor de huurder van studentenkoten mogelijk zijn tot twee maanden voor de start het contract kosteloos op te zeggen. Trends vernam inmiddels dat Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) die nieuwe regel zou schrappen.

Het nieuwe huurdecreet voorziet een volledig nieuw kader voor de verhuur van studentenkamers. Zo moet de huurprijs alle kosten inclusief zijn, met uitzondering van energiekosten. Het creëert ook meer duidelijkheid over de toewijzing van herstelkosten. Ook kunnen studenten voortaan kosteloos opzeggen als ze hun de studies stopzetten.

Beroering bij verhuurders
Dat zou studenten toelaten meerdere contracten te tekenen bij de start van het verhuurseizoen in april. Als hun definitieve keuze gemaakt is, half juli, zouden ze de andere contracten kosteloos kunnen opzeggen. Dat zorgde voor beroering bij de verhuurders. Ze zouden na de periode waarin studenten een kot zoeken, plots zonder huurders kunnen vallen en geen huurwaarborg van een halve tot anderhalve maand ontvangen.

De nieuwe regelgeving geldt normaal gezien vanaf 1 september 2018.

Bron: Trends.be

Share: