Vlaamse fiscus sluit achterpoortje naar Nederlandse notaris

09 mei 2016
Teaser: 

Sinds de Vlaamse overheid de tarieven voor het schenken gevoelig heeft verlaagd, is schenken erg populair geworden. Eén van de redenen is dat je ook kan schenken ‘met voorbehoud van vruchtgebruik’. Maar er zit een addertje onder het gras. Wie dacht aan de schenkbelasting te kunnen ontsnappen door naar een Nederlandse notaris te stappen, is er vanaf 1 juni aan voor de moeite.

Voor vastgoed zijn er vorig jaar al 70% meer schenkingen bij de notarissen genoteerd. Voor het schenken in rechte lijn (grootouders of ouder naar kinderen) van een woning bedraagt het laagste tarief (tot 150.000 euro) nog 3 procent. Dat is doorgaans aanzienlijk lager dan de belasting bij erven, waar je vanaf 50.000 euro al aan 9 procent zit. Logisch dat heel wat mensen op enige leeftijd steeds meer kiezen voor het bewust schenken van een deel van hun bezit.

Vruchtgebruik
Heel populair daarbij is het ‘schenken met voorbehoud van vruchtgebruik’. Een alleenstaande man kan bijvoorbeeld zijn woning al schenken aan zijn enige dochter, maar kan er blijven wonen zolang hij nog leeft. Dat kan ook gaan voor roerende goederen: de alleenstaande man kan zijn aandelen of obligaties al schenken aan zijn dochter, maar zelf blijft hij voor de rest van zijn leven de dividenden en intresten opstrijken. Het grote voordeel: de schenking verdwijnt meteen uit de erfenis, en kan later bij overlijden niet meer in de doorgaans duurdere erfbelasting vallen.

Nederlandse notaris
We zouden geen grensbewoners zijn, als we toch geen ontsnappingsroute hadden gevonden, ook al is de schenkingsbelasting erg laag. “Wie schenkt voor een Belgische notaris, kan niet ontsnappen aan de schenkbelasting”, zeggen de fiscalisten David Engelbos en Patricia Stas van het advocatenkantoor Arts, Cleeren & vennoten uit Genk. “Een Belgische notaris moet de akte immers laten registreren en de schenkbelasting innen. Een Nederlandse notaris daarentegen geeft je enkel de akte mee. De schenker hoeft die niet te laten registreren en ontsnapt zo dus aan de schenkbelasting. Tenzij de schenker binnen een periode van drie jaar (of in sommige gevallen zeven jaar) overlijdt. Dan slaat de duurdere erfenisbelasting alsnog toe. Dat laatste is een groot verschil met een geregistreerde schenking: die heeft onmiddellijk uitwerking zodat je geen erfbelasting riskeert. ”

Nieuw standpunt Vlabel
Schenken voor een Nederlandse notaris werd tot nog toe aanvaard door de fiscus. Maar die deur gaat de Vlaamse fiscus nu dichtdoen, althans in het geval waarbij men roerende goederen schenkt met voorbehoud van vruchtgebruik. De Vlaamse belastingadministratie Vlabel heeft daar een nieuw standpunt rond geformuleerd. Vlabel heeft recent laten weten dat roerende schenkingen met voorbehoud van vruchtgebruik, verleden voor een buitenlandse notaris, niet meer ontsnappen aan erfbelasting. Ook al overleeft de schenker de periode van drie jaar en leeft hij bijvoorbeeld nog 10 jaar. De nieuwe regel gaat in vanaf 1 juni 2016.

Bron: Het Belang van Limburg

Share: