Kun je voor een korte periode huren?

Vaak beslissen toekomstige kopers om nog een jaartje (of twee, drie) te huren alvorens een woning te kopen. Ondertussen hebben ze de tijd om verder te sparen voor hun droomwoning. In dit soort gevallen wordt weleens gevraagd naar korte huurcontracten.

Een huurcontract kan worden aangegaan voor drie jaar of minder. Zo'n huurcontract van korte duur kan worden beëindigd bij het verstrijken van de overeengekomen duur door middel van een opzegging. Opgelet: je moet wel minstens drie maanden voor het verstrijken van het contract opzeggen. En in het geval dan nog niet voldoende is gespaard om te kopen, kan het huurcontract éénmaal onder dezelfde voorwaarden - o.m. tegen dezelfde huurprijs - verlengd worden. Hierbij mag de totale duur de drie jaar niet overschrijden. De verlenging moet schriftelijk gebeuren en uitgaan van dezelfde voorwaarden als het oude contract. De duur van deze opeenvolgende contracten mag dezelfde zijn, maar dat hoeft niet. Zo is het mogelijk een contract van één jaar met twee jaar te verlengen.

Elke zaterdag beantwoorden wij een vastgoedvraag in de bijlage van Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, De Standaard en Het Nieuwsblad. Ook een vastgoedkwestie? Surf naar cibweb.be of mail naar communicatie@cib.be.