Wat is een bemiddelingsovereenkomst?

Een woning kopen of verkopen is te belangrijk om zonder duidelijke afspraken te werken. Wanneer je je huis te koop stelt via een vastgoedmakelaar ben je verplicht om een bemiddelingsovereenkomst te ondertekenen. Vroeger maakten verkoper en vastgoedmakelaar vaak mondelinge afspraken, maar die tijd is voorbij. Wat je als consument mag en moet verwachten van je makelaar, staat nu duidelijk op papier.

In de bemiddelingsovereenkomst moet een aantal dingen verplicht worden opgenomen. Zo moet de opdracht van de vastgoedmakelaar er duidelijk in omschreven worden. Maar ook het totale tarief van het ereloon, inclusief btw, kan je erin terugvinden. Net zoals de samenwerkingstermijn, die meestal neerkomt op zes maanden. Ook het herroepingsbeding moet prominent vermeld worden. Een huis verkopen via een makelaar begint dus met goede afspraken. Neem dan ook je tijd om zo'n bemiddelingsovereenkomst aandachtig te lezen.

Elke zaterdag beantwoorden wij een vastgoedvraag in de bijlage van Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, De Standaard en Het Nieuwsblad. Ook een vastgoedkwestie? Surf naar cibweb.be of mail naar communicatie@cib.be.