Wat zijn de gevaren van prijsbewimpeling?

Registratierechten, het woord alleen al doet bij de meeste Belgen het haar op de armen rechtkomen. Al mag je sinds vorig jaar niet langer over registratierechten spreken, maar over verkooprechten. Met dank aan de Vlaamse Codex Fiscaliteit. Maar dit even terzijde. Wie in ons land een woning koopt, moet daarop verkooprechten betalen. Hoe duurder je huis, hoe hoger de transactiekosten. Logisch, maar voor de meeste mensen is het wel een meerkost die ze liever kwijt dan rijk zijn. Om de verkooprechten bij aankoop van een woning te drukken, durven sommige kopers daarom wel al eens inventief uit de hoek komen. In vaktermen noemen we dat ‘prijsbewimpeling’.

“Don't do the crime if you can't do the time”

Eén duidelijk advies: bezint eer ge begint, want de fiscale boetes en strafsancties zijn niet min. De prijs die vermeld wordt in de verkoopovereenkomst moet gelijk zijn aan de werkelijke verkoopprijs. Het is met andere woorden verboden om een deel ‘in het zwart’ of ‘onder de tafel’ te betalen. Doe je dit toch en word je betrapt, dan riskeren zowel koper als verkoper zware sancties, gaande van geldboetes tot gevangenisstraffen.

Er zijn intussen wel wat beproefde methodes van prijsbewimpeling gekend. Zo durven sommigen hun aankoop onder meer opsplitsen in meerdere aankopen om van een laag beschrijf te genieten. De garage en bijgebouwen verkopen ze dan bijvoorbeeld in een afzonderlijke akte, kort na de verkoop van het hoofdgebouw. Ook hier riskeer je problemen met de ontvanger van de verkooprechten.